Uzun zamandır denemek istediğim bir keki yaptım bugün. Okuduğumda değişik gelmişti bu kadar baharat. Sevgili Rukinin tarifi. Ben bir kaç değişiklik yaptım tabii:))Üzerine değişik soslar yapabilirisiniz ama sade haliyle de çok güzel oldu. Sanırım limonlu ya da krempeynirli bir sos yakışır. Keki kalıba hiç düzgün yayamadım ama o kadar güzel dağıldı ki!!! Pişince üstü çok güzel kızarıyor. Eve dağılan kokusu da cabası.. Birde Ruki kırk kişilik yazmış ama bana yetmez gibi geldi. Belki ortası delik kalıpta yaptığım içindir.Yüksekliği az ama içindeki un sadece 1,5 cup ve olabilidiğince kabardı. Uzun zamandır bu kadar güzel kek yememiştim..
Malzemeler;
Kuru malzemelerin hepsi, şeker hariç, birlikte elenecek. Sütle yumurtalar birlikte ayrı bir kapta çırpılır. Katı yağla çekilip pudra haline getirilmiş şeker mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpılır. Bu işlem 6 - 7 dakika sürüyor. Daha sonra elenmiş unlu karışımın üçte biri eklenir çırpılır, daha düşük ayarda. Süt ve yumurtalı karışımında üçte biri eklenir çırpılmaya devam edilir. Bu şekilde 3 partide malzemeler karıştırılır. Dikkat edilmesi gereken her eklemeden sonra karışım eski krema haline gelene kadar düşük hızda çırpılmasıdır. Koyu bir hamur oluyor. 20 cm lik bir kalıp yağlanıp, unlanır. Karışım içine dökülür ve düzeltilir. Galiba benim kalıbım biraz daha büyüktü yükseklik o yüzden az oldu:)) Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında 30-40 dakika kadar pişirilir. Pişme süresi fırından fırına değişiyor, dikkatli olun.. Soğuk katı yağ kullanmadaki amaç, yağın sıcaklıkla eriyip hamurun kabarmasını sağlamakmış.. Çok güzel bir kek oldu. Kabuğu ağızda dağılan, içi puf puf.. Afiyet Olsun...
Malzemeler;
- 1.5 cup elenmiş un
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası
- 1 yemek kaşığı kakao
- 1 tatlı kaşığı kabatma toz
- Çeyrek tatlı kaşığı karbonat
- Yarım çay kaşığı rendelenmiş hint cevizi
- Yarım çay kaşığı karanfil tozu
- yarım çay kaşığı dolma baharı (sanırım bu bizim evdekiyle aynı şey değil ,o yüzden çok çok az koydum)
- 1 tatlı kaşığından çok az toz tarçın
- 2 yumurta
- Yarım cup süt
- 60 gr buzdolabından yeni çıkmış katı yağ
- 1 cup toz şeker (kahve değirmeninde çekilecek)
Kuru malzemelerin hepsi, şeker hariç, birlikte elenecek. Sütle yumurtalar birlikte ayrı bir kapta çırpılır. Katı yağla çekilip pudra haline getirilmiş şeker mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpılır. Bu işlem 6 - 7 dakika sürüyor. Daha sonra elenmiş unlu karışımın üçte biri eklenir çırpılır, daha düşük ayarda. Süt ve yumurtalı karışımında üçte biri eklenir çırpılmaya devam edilir. Bu şekilde 3 partide malzemeler karıştırılır. Dikkat edilmesi gereken her eklemeden sonra karışım eski krema haline gelene kadar düşük hızda çırpılmasıdır. Koyu bir hamur oluyor. 20 cm lik bir kalıp yağlanıp, unlanır. Karışım içine dökülür ve düzeltilir. Galiba benim kalıbım biraz daha büyüktü yükseklik o yüzden az oldu:)) Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında 30-40 dakika kadar pişirilir. Pişme süresi fırından fırına değişiyor, dikkatli olun.. Soğuk katı yağ kullanmadaki amaç, yağın sıcaklıkla eriyip hamurun kabarmasını sağlamakmış.. Çok güzel bir kek oldu. Kabuğu ağızda dağılan, içi puf puf.. Afiyet Olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder