Bu Blogda Ara

25 Kasım 2010 Perşembe

Portakal Kremalı Kadayıf




Malzemeler:

  • 250 gr tel kadayıf
  • 50 gr tereyağı
  • 1 su bardağı kuru kayısı(yaklaşık 100 gr) (¾ ü suda bekletilmiş kalanı küçük doğranmış) (toplamda 10 tane yetiyor; 8 tanesini ıslatıyor 2 tanesini süslemede kulllanıyorsun)
  • 1 çubuk tarçın
  • Yarım limon kabuğu
  • 2 çorba kaşığı limon suyu
  • 2 çorba kaşığı bal
  • 2 çorba kaşığı süzme yoğurt
  • Yarım tatlı kaşığı tarçın
Portakallı Harç İçin:
  • 2 tatlı kaşığı mısır nişastası
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yumurta sarısı
  • 3 çorba kaşığı bal
  • 1 tatlı kaşığı vanilya extra
  • Yarım portakal suyu
  • 1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
  • 2 Çorba kaşığı toz jelatin( ben sevmediğim için nişastayı 3 çorba kaşığı kadar kullandım, ancak bana yine de koyu geldi kıvamı)


Yapılışı:


Telkadayıfları elinizle lif lif ayırıp 16 eşit parçaya ayırın. Hafif yağlanmış tartolet ya da muffin kabına yerleştirip parmaklarınızla ortasına bastırarak çukurlaştırın. Bir kaşık yardımıyla eritilmiş tereyağı sürüp 190 dereceli fırında yaklaşık 20 dakika pişirin.(burda dikkat etmek gerekiyor hemen kızarabiliyor) Suda bekletilmiş kuru kayısıları suyuyla birlikte bir tencereye boşaltıp, tarçın çubuğu, limon kabuğu, limon suyu ve balı ekleyerek bir taşım kaynatın. Kaynayınca kısık ateşte kayısılar yumuşayınca kadar pişirin. Tencereyi ateşten alıp kayısıları bir tabağa soğumaya bırakın. Pişme suyunu tel süzgeçten geçirip yeniden tencereye koyarak yaklaşık 5-6 yemek kaşığı kalana dek çektirin. Portakallı harcı hazırlamak için mısır nişastasını bir kasede 1 çorba kaşığı sütle eritin. Başka bir kasede yumurta sarısı ve balı çırpıp diğer kasedeki nişastaya ekleyerek çırpın. Kalan sütü bir tencerede kabarmaya yüz tutuncaya dek ısıtıp kâsedeki karışıma çırparak ekleyin. karışımı bir tencereye alıp koyulaşıncaya dek pişirin. Pişirme sonrasına tel süzgeçten geçirerek başka bir kaseye alın. Vanilya, portakal suyu portakal kabuğu rendesini de ekleyerek çırpın. Küçük bir kaseye 2 çorba kaşığı ılık su koyup jelatini serperek eritin. Erimiş jelatini diğer kasedeki portakallı harca sürekli çırparak ekleyin.( bu işlemi yapmadım) Tabaktaki pişmiş kayısıları ince zar biçiminde doğrayıp yoğurtla birlikte soğuyan harca ekleyin. Kayısı pişme suyundan ince bir fırça ya da kaşık yardımıyla kadayıflara sürün. Kadayıfları servis tabağına dizip ortlarına harçtan koyun. Her kadayıfın ortasına doğranmış kuru kayısı koyun. Tarçın serperek servis yapın.

1 yorum:

gözde dedi ki...

muhteşşem görünüyorrrrrrrrrrrrrrrrrrr :D